Μοντελοποίηση Ενεργειακών Συστημάτων
Η επιτακτική ανάγκη της ενεργειακής μετάβασης και της απαλλαγής από τα καύσιμα υδρογονανθράκων, βρίσκει αντίκρισμα στη δημιουργία νέων τεχνολογιών και έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Εκτός των όσων γνωρίζαμε έως τώρα για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται καινοτόμες ιδέες και νέες προκλήσεις στο χώρο της ενέργειας, με έργα υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων ως προς την τεχνογνωσία και το κόστος.
Φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, υπεράκτια και πλωτά αιολικά πάρκα, τεχνολογίες καύσης υδρογόνου, είναι μερικά μόνο από τα καινοτόμα έργα που πρωτοστατούν την περίοδο αυτή στον κλάδο της ενέργειας, και φέρνουν τον πλανήτη ένα βήμα πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα.
Καθώς πρόκειται για έργα και τεχνολογίες τα οποία απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία αλλά και πολύ μεγάλα κόστη, τόσο κατά την κατασκευή και εγκατάσταση όσο και κατά τη λειτουργία τους, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει η εκτίμηση της απόδοσης και η βελτιστοποίηση των ως άνω συστημάτων, με τη χρήση του προγραμματισμού, μαθηματικών μοντέλων και λογισμικών προσομοίωσης.
Έτσι, μέσω της μοντελοποίησης των λειτουργικών παραμέτρων ενός ενεργειακού συστήματος και της προσομοίωσης αυτών με τη χρήση ειδικών λογισμικών, γίνεται εκτίμηση της απόδοσης αλλά και του χρόνου απόσβεσης ενός έργου. Ειδικότερα στις περιπτώσεις όπου γίνεται λόγος για μεγάλα φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα, για σύγχρονες τεχνολογίες ανεμογεννητριών εγκατεστημένες στο νερό, όπου η κατασκευή τους είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, η σωστή ανάλυση και εκτίμηση των πολλών διαφορετικών παραμέτρων ώστε το σύστημα να είναι αποδοτικό, γίνεται επιτυχώς μέσω της δημιουργίας μαθηματικών μοντέλων και της εισαγωγής όλων των απαραίτητων στοιχείων σε σύγχρονα μοντέλα και λογισμικά προσομοίωσης. Επίσης, η βελτιστοποίηση των συστημάτων και η πρόβλεψη σημαντικών τεχνικών δυσλειτουργιών επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του προγραμματισμού, καθώς μπορούμε να εξάγουμε αποτελέσματα εύκολα και σύντομα.