Συναισθήματα και Ιδέες: Οι βασικοί πυλώνες της Βιώσιμης Ανάπτυξης
Η αναγνώριση των ανθρώπινων συναισθημάτων και ιδεών, ως οι κινητήριες δυνάμεις στο μονοπάτι της εξέλιξης και των ριζικών αλλαγών είναι το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα για την κατανόηση του όρου της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας, και κατ’ επέκταση στην επίτευξή τους.
Η κατανόηση των συναισθημάτων, των αντιλήψεων και των βιωμάτων του ανθρώπου, έγκειται στην απεμπλοκή από την ιδέα ότι η αντιμετώπιση όλων των τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων ανά τον κόσμο είναι δυνατή μόνο μέσω των πρακτικών ενεργειών. Έργα πράσινης ενέργειας, καινοτόμες τεχνολογίες, στρατηγικές μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιορισμού του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης, δεν αρκούν όταν το κοινωνικό σύνολο δεν έχει εμβαθύνει στις ρίζες και το μέγεθος των προβλημάτων αυτών.
Η ουσία βρίσκεται στο σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον τα οποία φιλοξενούν τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του. Στόχος είναι η κατανόηση σε βάθος – από μεριάς του κοινωνικού συνόλου – , της επιτακτικής ανάγκης για προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δοθεί συνειδητά έμφαση στην αιτία και οι συχνά χρησιμοποιούμενοι περιβαλλοντικοί όροι όπως η οικολογία και η βιωσιμότητα να ενσωματωθούν και να εδραιωθούν ουσιαστικά στην κουλτούρα, στις πεποιθήσεις και τις επιδιώξεις του κοινωνικού συνόλου.
Ακόμη, ιδιάζουσας σημασίας στην εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό των ιδεών αλλά και των έργων που υλοποιεί σήμερα ο άνθρωπος – εκμεταλλευόμενος την ευφυία του, τη γνώση, τις εμπειρίες και τα ερεθίσματα που λαμβάνει, αλλά και τα μέσα και τις τεχνολογίες που διαθέτει – , αποτελεί η πραγματική αναγνώριση της περιβαλλοντικής κρίσης και της απαίτησης για αντιμετώπιση. Θέτοντας την ρίζα του προβλήματος αυτού ως πυξίδα, ο άνθρωπος κατευθύνει μόνος του πια τις ανάγκες, τα θέλω και τις αντιλήψεις του, διευρύνει τους ορίζοντές του και είναι σωστά προετοιμασμένος να διαχειριστεί την πληθώρα των καινοτομιών που δέχεται, να εξελίξει τα θέλω και τα πιστεύω του, και να συνειδητοποιήσει ότι το περιβάλλον αποτελεί την πηγή της ζωής του και γι’ αυτό οφείλει να το προστατέψει και να το αγαπήσει πραγματικά!