KLIMAATVERANDERING EN EXTREME WEERSOMSTANDIGHEDEN

De opwarming van de aarde baart wetenschappers wereldwijd steeds meer zorgen, aangezien het een fenomeen is met catastrofale gevolgen voor mens en natuur, nauw verbonden met het belangrijke milieuprobleem van klimaatverandering.

Elk jaar worden de meeste landen ter wereld getroffen door extreme weersverschijnselen, die mensenlevens en meer kosten. Ontnuchterende schade en gevolgen voor het natuurlijke milieu zijn onder meer het overlijden van ontelbare dieren, vernietiging van bossen, planten en bomen.

Het probleem dat wetenschappers meer dan ooit zorgen baart, ligt echter in de verontrustende frequentie en het voorkomen van deze verschijnselen, evenals hun onvoorspelbaarheid. Extreme hoge temperaturen, dodelijke stormen en verwoestende winden veroorzaken ernstige problemen in veel delen van de planeet, met een hoge prijs voor ecosystemen en biodiversiteit. Het is vermeldenswaard dat de afgelopen maand met name in Europa en Noord-Amerika bijzonder hoge temperaturen zijn geregistreerd, waarbij wetenschappers hun angst en onzekerheid over de toekomst uitspreken, evenals de dringende noodzaak om het fenomeen te beteugelen. Als gevolg van langdurige hittegolven heerst er een intense droogte gedurende een aanzienlijke periode, wat leidt tot een verhoogd risico op bosbranden.

Een ander direct gevolg van de klimaatcrisis is intensieve en frequente regenval en stormen, die enorme overstromingen en regelmatige overstromingen in rivieren en meren veroorzaken, resulterend in de dood van veel mensen, vernietiging van grote ecosystemen en de verslechtering van de kwaliteit van waterbronnen.