Musea: Hun nieuwe tijdperk in het “ritme” van technologie en merken.
Als er één ding is dat mensen over de hele wereld hebben gemist tijdens de pandemie, is het zeker kunst, onder andere. De opsluiting en verwijdering uit kunstruimtes gedurende lange tijd hebben de puzzel van de publieksvoorkeuren veranderd in het post-Covid-tijdperk (of zelfs een overgangsperiode voor het verlaten van de pandemie). Kunstliefhebbers zijn niet alleen niet gewend geraakt aan dit gemis, maar zijn nu teruggekeerd met nog grotere eisen en bereidheid om musea, attracties en locaties te bezoeken.
In dit klimaat heeft de digitale modernisering van kunstruimtes en vooral van musea terrein gewonnen. Burgers van over de hele wereld konden de beroemdste musea ter wereld bezoeken vanaf de bank thuis en zelfs via het scherm beroemde tentoonstellingen zien. Dit creëerde uiteraard een domino van ontwikkelingen die zelfs resulteerden in samenwerkingen die men niet gemakkelijk zou bedenken. Waarom en hoe kan een museum samenwerken met een beroemd kleding- of cosmeticamerk? We hebben niet alleen dergelijke samenwerkingen gezien, maar musea lijken verouderde methoden en percepties over hun promotie en het publiek waaraan ze zich richten ver achter zich te laten en zich voor te bereiden om hun eigen merken te creëren.
Het is kenmerkend dat ze krachtig zijn binnengekomen op het gebied van sociale media en het is niet ongebruikelijk dat ze zelf als merken opereren, hun product “promoten” aan het jonge publiek. Technologie is in beweging, sociale media wijst de weg en cultuur gaat een nieuwe fase van promotie in. Het publiek breidt zich uit en musea zijn niet alleen plaatsen om kunst tentoon te stellen, maar werken samen met grote merken, klaar om hun eigen modernere identiteit te creëren. Een grote uitdaging die lijkt te leiden tot vergelijkbaar succes…