Μουσεία: Η νέα εποχή τους στο «ρυθμό» της τεχνολογίας και των brands

Αν υπάρχει κάτι που έλειψε πολύ στους ανθρώπους παγκοσμίως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό είναι σίγουρα, μεταξύ άλλων και η τέχνη. Ο εγκλεισμός και η απομάκρυνση από χώρους τέχνης για μεγάλο χρονικό διάστημα, άλλαξε πολύ το παζλ των προτιμήσεων του κοινού στην μετά-Covid εποχή (ή έστω μεταβατική περίοδο για την έξοδο από την πανδημία). Και όχι μόνο, οι λάτρεις της τέχνης δεν συνήθισαν αυτή την έλλειψη αλλά πλέον επέστρεψαν με ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις και διάθεση να επισκεφθούν μουσεία, αξιοθέατα και χώρους θεάματος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κέρδισε σίγουρα έδαφος ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός χώρων τέχνης και ειδικά των μουσείων. Πολίτες από όλο τον κόσμο μπορούσαν να επισκεφθούν από τον καναπέ του σπιτιού τους τα διασημότερα μουσεία του κόσμου και να δουν έστω και μέσα από την οθόνη φημισμένα εκθέματα. Αυτό φυσικά, δημιούργησε ένα ντόμινο εξελίξεων που είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και συνεργασίες που δεν θα φανταζόταν κανείς εύκολα. Γιατί πώς μπορεί να συνεργαστεί ένα μουσείο με ένα διάσημο brand ρούχων ή καλλυντικών; Όχι μόνο είδαμε τέτοιες συνέργειες αλλά τα μουσεία φαίνεται πως αφήνουν μακριά πίσω τους «απαρχαιωμένες» μεθόδους και αντιλήψεις όσον αφορά την προβολή τους και το κοινό στο οποίο απευθύνονται και ετοιμάζονται να δημιουργήσουν τα δικά τους brands.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν μπει δυναμικά στο χώρο των social media και δεν είναι λίγες οι φορές που λειτουργούν τα ίδια σαν brands «προμοτάροντας» το προϊόν τους στο νεανικό κοινό. Η τεχνολογία τρέχει, τα social media πρωτοστατούν και ο πολιτισμός μπαίνει σε μια νέα τροχιά προβολής. Το κοινό διευρύνεται και τα μουσεία δεν αποτελούν απλώς χώρους προβολής τέχνης αλλά συνεργάζονται με μεγάλα brands έτοιμα να δημιουργήσουν την δική τους πιο σύγχρονη ταυτότητα. Μια μεγάλη πρόκληση που φαίνεται πως θα έχει την ανάλογη επιτυχία…